Saint Aygulf
Francja » Lazurowe Wybrzeże
Położenie
Przepięknie położona na
Lazurowym Wybrzeżu wypoczynkowa miejscowość
Saint Aygulf zaprasza wszystkich spragnionych
wakacyjnego wytchnienia.
Kurort znajduje się nad południowym wybrzeżu Francji (w regionie Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże), w bliskiej odległości od miasta Frejus (ok. 3 km), miasta Cannes (35 km na zachód) oraz miasta
Saint-Tropez (ok. 37 km na wschód).
Rozrywki i atrakcje
Wczasy w miejscowości Saint Aygulf polecamy wszystkim tym, którzy szukają
wypoczynku na wysokim poziomie, z mnóstwem
wakacyjnych atrakcji oraz w bliskiej odległości od wielkich ośrodków turystycznych, takich jak
Cannes czy
Saint-Tropez. Miasto Saint Aygulf urzeka swoim wypoczynkowym klimatem. Piaszczyste
plaże - czyste i zagospodarowane, a także błękitne i ciepłe Morze Śródziemne: podstawa udanego wypoczynku. Plaże zachęcają do spacerów wzdłuż wybrzeża, a aktywnych
urlopowiczów: do gry w piłkę
plażową lub siatkówkę. Na zwolenników wodnych atrakcji czekają wypożyczalnie sprzętów służących do uprawiania sportów wodnych, m.in. narty wodne i skutery. Wzdłuż
plaży ciągnie się promenada, gdzie znaleźć można mnóstwo sklepów z pamiątkami, a także butiki, restauracje i kawiarnie. Na miłośników nocnych rozrywek czekają dyskotekowe parkiety - zabawa w rytm tanecznej muzyki trwa tutaj do białego rana. W Saint Aygulf znajdują się także wypożyczalnie samochodów - umożliwia to poznawanie wybrzeża na własną rękę.
Kuchnia
W czasie pobytu w resorcie Saint Aygulf warto wybrać się do jednej z lokalnej restauracji, gdzie serwowane są przepyszne i znane na całym świecie dania
kuchni prowansalskiej. Podstawowym składnikiem wielu dań jest oliwa, stosowana jako dodatek do mięs i ryb oraz do sosów (np. aioll - słynny prowansalski sos czosnkowy).
Morze Śródziemne dostarcza bogactwa ryb i owoców morza - najsłynniejsze danie to sałatka nicejska, którą serwuje się w restauracjach na całym świecie. Jej głównym składnikiem są filety z ryb anchois. Inne popularne danie to zupa rybna Bouillabaisse. Dużą rolę w kuchni prowansalskiej odgrywają także warzywa - słoneczna pogoda sprawia, że można tutaj cieszyć się świeżymi produktami przez cały rok. Najpopularniejszą warzywną potrawą jest ratatouille - duszona cukinia, bakłażan, pomidor i cebula oraz oczywiście: zioła prowansalskie.
Klimat śródziemnomorski sprawia, że bardzo dobrze rozwija się tutaj winorośl. Wina z tutejszych winnic uważane są za jedne z najlepszych na świecie. Koniecznie należy skusić się chociaż na jedną lampkę: pachnącego tytoniem, czerwonego "Bandol", owocowego "Cotes de Provence" lub słynnego białego wina...